home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Edukans Actieplatform
Vandaag staat er weer een workshop op het programma bij Bole Gerji. De leerkrachten gaven deze week al aan dat ze meer willen weten over act...

Een productieve dag

Vandaag staat er weer een workshop op het programma bij Bole Gerji. De leerkrachten gaven deze week al aan dat ze meer willen weten over actieve werkvormen, dus dat is het thema voor deze workshop. Tussen de lessen door zijn we bezig met de voorbereidingen. Er moeten hand-outs gemaakt worden, de zaal moet klaar gezet worden en nog wat andere praktische zaken. 

Dan is het tijd voor de workshop Active Learning Methods (ALM)! We staan geduldig te wachten tot de eerste leerkrachten binnen komen lopen. De school heeft al veel interesse getoond in het actief leren, maar deze opkomst hadden we niet verwacht. Meer dan vijftig leerkrachten nemen plaats in de zaal! Een key-teacher deelt notitieblaadjes uit en dat is voor ons het teken dat we kunnen beginnen! 

We zijn nog maar net bezig met de eerste werkvorm als het begint te regenen. Niet zomaar een klein buitje... nee, het hele terrein staat vol met water. De grote zaal echoot enorm wanneer de dikke regendruppels op het dak vallen. Hierdoor zijn we niet meer te verstaan. De aanwezige Ethiopische deelnemers kijken ons vol verwarring aan wanneer wij boven de regen uit proberen te roepen. Even zakt de moed ons in de schoenen. Na een hele dag voorbereiden zijn we enthousiast om deze workshop te geven en nu zijn we niet eens te verstaan. 

Gelukkig neemt de regen snel een af en kunnen we weer verder met de workshop. Onze schoolgroep geeft om de beurt kort een omschrijving van een ALM en bespreekt het doel. Daarna worden de leerkrachten uitgenodigd om de werkvormen zelf te ervaren, zodat ze een beter beeld krijgen van hoe ze dit kunnen toepassen in hun les. Iedereen doet actief en enthousiast mee. Er worden kritische vragen gesteld en er wordt ook veel gelachen. 

Wij sluiten de workshop af door iedereen te bedanken voor het komen en we overhandigen een cadeautje aan Mareg, de vice principal van de school: een bal die gebruikt kan worden als actieve werkvorm. De leerkrachten vertrekken langzaam richting huis en er worden nog wat vragen gesteld. Met z’n alle ruimen we de zaal op en praten we na over de workshop. Wanneer we naar buiten lopen staat de bus van DEC al voor ons klaar. Met een voldaan gevoel gaan we terug naar het hotel. Vandaag hebben we echt wat bereikt. 

Anne

Reactie plaatsen